Чи є пресвітеріанська церква католицькою?

Пресвітеріани є протестантами, а католики – ні. І протестанти, і католики вірять у Святу Трійцю, відродження Ісуса та божественність Біблії. Протестантом є просто будь-хто, хто дотримується християнської віри, яка відокремилася від католицької церкви під час влучно названої протестантської Реформації.

Пресвітеріани — це група протестантів, церква яких заснована на концепції демократичного правління згідно зі Словом Божим. Пресвітеріанська деномінація є формою християнство демократично організовані, щоб прийняти віру, спільну для всіх християн.

Однак для наших цілей розкол, який залучив пресвітеріан (зрештою) стався в середині 16 століття, і почався (більш-менш) з августинського монаха на ім’я Мартін Лютер. Він очолив рух протесту проти багатьох образливих і небіблійних практик Римо-Католицької Церкви.

У традиційному римо-католицькому розумінні священик повторно приносить Христа на вівтар як жертву Богу. Пресвітеріани вірять Жертва Христа вже була принесена раз назавжди, вона не потребує повторення, і дія священика не може змусити її повторитися.

Так, католик або навіть атеїст може ходити до будь-якої основної церкви. Є кілька церков, як-от мормонів, які не пускають нечленів, але, наскільки мені відомо, решта протестантських церков раді кожному, хто приходить і поводиться як цивілізована людина.

Основна відмінність між католиками та пресвітеріанами зводиться до того, звідки береться духовне задоволення та авторитет. Пресвітеріани вважають, що лише Біблії достатньо, щоб отримати Божу благодать, у той час як католики вважають, що Церква так само важлива, як і Писання.